sluiten

afspraak maken

Optometrisch onderzoek

Zorg en aandacht voor uw ogen

Heeft u klachten aan uw ogen of bent u gewoon benieuwd hoe het staat met de gezondheid ervan? Maak dan een afspraak bij onze optometrist. Vaak kunt u snel bij ons terecht.

Maak een afspraak

Wat is optometrisch onderzoek?

Optometrisch onderzoek gaat verder dan een oogmeting. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een HBO geschoolde optometrist. Hij of zij onderzoekt de gezondheid van de ogen en helpt bij het tijdig signaleren van problemen. De optometrist kan na het onderzoek advies geven over een passende oplossing en werkt nauw samen met oogartsen en huisartsen.

Optometrisch onderzoek
bij Saton Optiek

Tijdens een optometrisch onderzoek kijken we uw oog van voor tot achter na qua gezondheid. Ook als u op dit moment geen klachten ervaart. We meten bijvoorbeeld uw oogdruk en (als dat niet recent nog is gebeurd) uw sterkte. U hoort direct de uitslag van het onderzoek en de mogelijke vervolgstappen. Dit kan een behandeling bij ons zijn, maar ook bij de oogarts in een kliniek of het ziekenhuis. Wij onderhouden nauwe contacten met andere zorgverleners.

Maak een afspraak
Wanneer optometrisch onderzoek?

Bent u benieuwd naar de gezondheid van uw ogen, bent u boven de vijftig of komen bepaalde oogziekten in de familie veel voor? Dan is een (periodiek) optometrisch onderzoek aan te bevelen. Ook als u last heeft van diabetes of een hoge bloeddruk is het verstandig om regelmatig uw ogen te laten onderzoeken. Tijdens dit onderzoek kijken onze optometristen uitgebreid naar de gezondheid van uw ogen. Bij twijfel volgt doorverwijzing naar de huisarts of de oogarts. Een optometrisch onderzoek is altijd inclusief een oogmeting en kost € 80,-. Als u een complete bril bij ons koopt kost het optometrisch onderzoek maar € 30,-.

OCT-onderzoek

Met een OCT-apparaat (Optical Coherence Tomography) maken we een soort echo van uw oog. Alleen gebruiken we hiervoor licht, in plaats van geluidsgolven. Hiermee brengen we de structuur van de verschillende elementen van uw oog in kaart. Met een OCT-onderzoek kan bijvoorbeeld glaucoom worden onderzocht.

Maak een afspraak

Mogelijke oogproblemen

Droge ogen

Veel mensen hebben last van droge ogen. Door veel computergebruik, slechte luchtvochtigheid in leef- en werkomgeving en hormonale veranderingen bij ouder worden ontstaat een mindere (verslechterde) traanproductie en/of verminderde traankwaliteit. Het traanoppervlak is een cruciaal onderdeel bij scherp zien. Tevens biedt de traan een goede bescherming tegen ooginfecties. Een verminderde traanproductie of kwaliteit kan leiden tot branderige gevoel, zandkorrel gevoel en/of overproductie van traanvocht. Uw optometrist kan u hierin adviseren en, indien nodig, een comfortabele druppel voorschrijven. Klik hier voor meer informatie.

Zichtproblemen

Veel mensen hebben last van vlekjes, flitsen of een troebel beeld. Dit komt door het glasachtig lichaam. Dit is een gelei en vult een groot gedeelte achter de ooglens. Normaal gesproken komen de lichtstralen op een ongehinderde manier door het glasachtig lichaam. Als er een vertroebeling in zit, kan dit schaduw geven op het netvlies en dat zorgt ervoor dat iemand puntjes, vlekjes, cirkels e.d. waarneemt. Onze optometristen onderzoeken uw oog om de oorzaak te achterhalen.

Hooikoorts

Veel mensen hebben last van hooikoorts. Hierbij horen vaak tranende, jeukerige of geïrriteerde ogen. Met oogdruppels kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal worden verholpen. Ook wanneer u contactlenzen draagt.

Macula degeneratie

Ziet u vlekken of onscherp? Deze symptomen kunnen duiden op maculadegeneratie. Onze specialisten kunnen dit door middel van een test onderzoeken. Maculadegeneratie houdt in dat een centraal gedeelte van het netvlies, de macula of de gele vlek, aan het slijten is. Bij deze oogziekte sterven de kegeltjes in het netvlies af. Bij een screening kijken onze gespecialiseerde optometristen wat de uitkomst is en wat de oplossing kan zijn.

Blepharitis

Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden en is één van de meest voorkomende oogaandoeningen. Oorzaken zijn onder andere overmatige groei van normale bacteriën, huidaandoeningen, verstopte talgkliertjes of de aanwezigheid van de Demodex mijt. De klachten en symptomen kunnen bestaan uit geïrriteerde of branderige ogen, leesklachten of last van korstjes en/of schilfers. In onze winkels zijn speciale reinigingsproducten verkrijgbaar om uw ogen schoon te maken. Uw oogleden en wimpers kunnen ook door onze oogspecialist gereinigd worden.

Glaucoom

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade aan de oogzenuw ontstaat. Dit kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid. Een van de belangrijkste oorzaken is een verhoogde oogdruk. Wanneer dit acuut gebeurt ontstaat hoofdpijn of algehele beroerdheid. Als de oogdruk langzaam stijgt merk je hier niet veel van. Wanneer een oog slechter wordt vangen het andere oog en de hersenen dit op. Tegen de tijd dat iemand merkbare klachten krijgt is er al veel onherstelbare schade aan de oogzenuw aanwezig. Door regelmatig de oogdruk te controleren en de algehele gezondheid van het oog te bepalen kan glaucoom al in een vroeg stadium ontdekt worden.

Meer informatie over glaucoom

Diabetes en suikerziekte

Als u suikerziekte heeft, kan dat gevolgen hebben voor uw ogen. Uw ogen kunnen blijvende schade oplopen. Dit noemen we diabetische retinopathie. Deze afwijking kan ongemerkt ontstaan. Deze afwijking is echter wel erg gevaarlijk. Het is dan ook verstandig om een oogonderzoek uit te laten voeren als u diabetes heeft. De netvliescontrole is jaarlijks nodig ter preventie en omdat de afwijkingen, zonder klachten vooraf, kunnen optreden. Bij Saton Optiek kunt u een uitgebreide diabetes-screening laten doen.

Keratoconus

Vervormd beeld, lichtgevoeligheid of plotseling verandering van sterkte? Deze symptomen kunnen duiden op keratoconus. Keratoconus houdt in dat het hoornvlies niet netjes rond is maar kegelvormig. Omdat het hoornvlies het licht als eerste breekt, en dit dus een verkeerde vorm heeft, leidt keratoconus tot een vervormd en verminderd zicht. Doordat keratoconus zich heel langzaam ontwikkeld vanaf de pubertijd en een jaar of 20 nodig heeft, is de diagnose stellen heel moeilijk. Bij Saton Optiek hebben we een corneatopograaf waarmee onze optometristen de vorm van het hoornvlies heel nauwkeurig in kaart kunnen brengen. Hierdoor wordt keratoconus sneller en eenvoudiger ontdekt.

Netvliesloslating

Er zijn verschillende verschijnselen die aan kunnen geven of u een netvliesloslating heeft. Zo kunnen er plotselinge flitsen optreden en kunnen er donkere zwarte deeltjes waargenomen worden. Ook kan het gezichtsvermogen soms uitvallen. Dit kan vergeleken worden met een gordijn voor het oog. In het ergste geval kan het hele gezichtsvermogen acuut uitvallen.

Staar

Deze ziekte komt vooral door ouderdom. De lens wordt dikker als men ouder wordt. Hierdoor kan de sterkte van uw ogen veranderen. Staar kan aangeboren zijn maar het kan ook komen doordat er een ontsteking is geweest aan de ogen. De lens vertroebelt dan, wat een wazig beeld geeft. Bij Saton Optiek kunnen we een cataract-screening uitvoeren, waarbij wordt bepaald of u staar heeft en, wanneer dat het geval is, in welke vorm. Vervolgens kan er een advies gegeven worden. Dit advies is meestal gebaseerd op hoe hinderlijk de staar voor u is.

De aandacht en zorg
van Saton Optiek

Uw ogen verdienen een regelmatige gezondheidscheck bij een van onze optometristen.

 • Aandacht en zorg
  voor uw ogen

 • Deskundig
  en ervaren

 • Hoogwaardige
  apparatuur

 • Korte
  wachttijden

Direct een afspraak maken

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een opticien en een optometrist?

Een optometrist is hoger opgeleid dan een opticien. Een optometrist kan net als de opticien een oogmeting doen, maar heeft daarnaast kennis van oogaandoeningen, zichtproblemen en de gezondheid van het oog. Ook kan een optometrist u, indien nodig, doorverwijzen naar een oogarts.

Kan ik zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken?

Ja, dat kan. Een verwijzing is niet nodig.

Wat zijn de kosten van optometrisch onderzoek?

Een optometrisch onderzoek is altijd inclusief een oogmeting en kost € 75,-. Als u een complete bril bij ons koopt kost het optometrisch onderzoek maar € 30-.

Wat kost een OCT-onderzoek?

Een OCT-onderzoek wordt altijd gecombineerd met een optometrisch onderzoek. Het complete onderzoek kost € 90,-.

Worden de kosten van een optometrisch onderzoek vergoed?

Nee, deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering. Een aanvullend onderzoek bij de oogarts kan wel gedekt zijn. Controleer dit in de (aanvullende) polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Voor welke klachten kan ik terecht bij de optometrist?

U kunt onder andere bij de optometrist terecht voor droge ogen, glaucoom, blepharitis, diabetes-screening, maculadegeneratie, keratoconus, vertroebeld zicht, netvliesloslating, glaucoom en staar.

Kan ik mijn ogen ook bij Saton Optiek laten laseren?

Onze optometristen zijn opgeleid en bevoegd om te controleren of een ooglaserbehandeling voor u mogelijk is. Voor het laseren zelf werken we samen met Eyescan in Utrecht. De vooronderzoeken en nabehandelingen voeren wij uit. Als uw ogen geschikt zijn vindt de uiteindelijke behandeling in Utrecht plaats.