sluiten

 • 1960
 • 1974
 • 1988
 • 1994
 • 2006
 • 2007
 • 2010
 • 2011
 • 2013
 • 2016
 • 2020

Vakmanschap en kwaliteit hebben altijd centraal gestaan bij Saton Optiek. Daarbij gingen de ambities van de familie Saton en haar medewerkers hand in hand.

1960

1960

Het begin

Als geboren Rijnsburger en zoon van een juwelier kreeg Kees Saton sr aan de eettafel de handel en passie voor het ambacht met de paplepel ingegoten. Kees vond in Katwijk de liefde van zijn leven Ans van Neerbos. Samen startten zij hun winkel op 29 december 1960 op de Princestraat nummer 32.

Al het spaargeld werd bij elkaar geschraapt en het stel kreeg een lening van opa Cor Saton. Ans en Kees sr. woonden wisselend 7 jaren op zolder bij de ouders van Ans of in de werkplaats achter in de winkel. In deze jaren werd hun zoon Kees jr., de huidige algemeen directeur van Saton Optiek, geboren.

‘De liefde voor optiek is één van de belangrijkste drijfveren van Kees Saton sr.’

1974

Moderne collectie en techniek

Eenmaal voor zichzelf begonnen wilden Kees sr en Ans niet langer naar een bril kijken als een prothese of ziekenfondsbril. De monturencollecties kregen steeds meer eigentijdse vormgeving, kleur en draagcomfort. De roep van klanten om zonder bril goed te kunnen zien stimuleerde Kees sr om al in 1962 als een van de eersten in Nederland met de verkoop van contactlenzen te beginnen.

In 1974 mocht hij zich ook officieel gediplomeerd contactlensspecialist noemen. Ook werd er geïnvesteerd in apparatuur om nauwkeurig mee te meten en de gezondheid van het oog te bewaken.

De volgende generatie

Inmiddels is de passie een generatie verder doorgestroomd. Ook hier was het de ambitie van zoonlief om niet met zijn vader onder één dak te hoeven werken. Met het optiekdiploma op zak, koud uit zijn dienstplicht bij het Korps Mariniers, spreidde Kees Saton jr in 1988 als jongste ondernemer van de Winkelhof samen met Philip de Jong zijn vleugels uit bij Saton Optiek Leiderdorp. De intentie was vanaf het begin duidelijk: vaders voorbij gaan.

1988

1994

Wisseling van de wacht

Na een indrukwekkende verbouwing en verhuizing naar Princestraat 38 kondigt Kees Saton sr in 1994 zijn zoon aan als opvolger van het familiebedrijf. Kees Saton jr was net, als één van de eerste optometristen, afgestudeerd aan de optometrie-opleiding in Utrecht en kon meteen aan de slag.

Met een leeg bureau, maar wel met nominatie voor de Katwijkse Ondernemersprijs op zak, vangt Kees Saton jr zijn carrière aan als algemeen directeur. Twee winkels in huiskamerstijl en 15 medewerkers op de loonlijst.

2006

‘Kenmerkend voor een familiebedrijf is de focus op langere termijn.’

In de ruim 10 jaar na de overname groeit Saton Optiek uit naar 30 werknemers. Ook neemt Saton Optiek, als erkend Sportvision specialist, deel in tal van sportevents en organiseert aansluitend drie grote strand- en modeshows.

Het wordt tijd voor iets nieuws en in een 'hutje op de hei'-sessie wordt de definitieve klap gegeven voor een nieuw type winkel, gebouwd om de bril. Van kersenhout en grenen naar een strak en wit interieur bleek een schot in de roos. Als SO trotse vader opent Kees Saton sr de nieuwe generatie optiekbeleving van zijn zoon, genaamd 'het theater van de bril'.

2007

Retail jaarprijs service

Zowel de winkel in Katwijk als in Leiderdorp werden in een half jaar tijd rigoureus vernieuwd. Deze aanpak resulteerde een jaar later in het winnen van de landelijke Retail Jaarprijs Service 2007. Een prijs die eigenlijk veel verder ging dan een verbouwing alleen. Het was een landelijk compliment naar het team van Saton Optiek voor hetgeen waar ze dagelijks mee bezig waren, namelijk service verlenen aan haar klanten.

Saton Optiek

nieuwe locaties

Amsterdam (2008)

Leiden (2010)

2010

Leerbedrijf
van het jaar

Vele jaren zet Saton Optiek zich in om jonge mensen carrièrekansen te geven in het mooie optiekvak. Talloze leerlingen zijn door de jaren heen passievol opgeleid. In 2009 was Philip de Jong al genomineerd als praktijkleraar van het jaar. De hoofdprijs werd een jaar later binnengehaald toen Saton Optiek werd verkozen tot SVGB-Winnaar Beste Leerbedrijf van het jaar 2010.

‘Talloze leerlingen zijn door de jaren heen passievol opgeleid’

2011

Een echt familiebedrijf

2011

Saton Optiek is maatschappelijk betrokken, onder meer bij lokale organisaties en evenementen.

Opening locatie Oegstgeest

2013

Nominatie Leiderdorpse ondernemersprijs

Het is een enorm compliment om in het 25e jubileumjaar van Saton Optiek in Leiderdorp te worden genomineerd voor de Leiderdorpse Ondernemersprijs.

We voelen ons vereerd met deze waardering voor ons dagelijks werk en hebben blijkbaar naast een nominatie ook een plaats in de Leiderdorpse maatschappij verdiend, SO trots.

2016

Opening
Saton Optiek
Wassenaar

Wilt u nóg meer weten over Saton Optiek? Dan zien we u graag terug in een van onze winkels!

Saton Optiek Winkels