sluiten

afspraak maken

Zorg voor uw ogen

Aandacht voor glaucoom

Glaucoom is een van de grootste veroorzakers van blindheid en slechtziendheid. Regelmatige controle is daarom verstandig.

Maak een afspraak

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade aan de oogzenuw ontstaat. Dit kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid. Een van de belangrijkste oorzaken is een verhoogde oogdruk. Wanneer dit acuut gebeurt ontstaat hoofdpijn of algehele beroerdheid. Als de oogdruk langzaam stijgt merk je hier niet veel van. Wanneer een oog slechter wordt vangen het andere oog en de hersenen dit op. Tegen de tijd dat iemand merkbare klachten krijgt is er al veel schade aan de oogzenuw aanwezig.

Wat is oogdruk?

De voorkant van het oog bestaat van buiten naar binnen uit het hoornvlies, de iris (het gekleurde gedeelte) en de lens. De ruimte hiertussen is gevuld met vocht dat continu wordt aangemaakt. Dit inwendige vocht heeft niets te maken met traanvocht. De afvoer van het vocht vindt continu plaats in de kamerhoek waar zich kleine afvoerkanaaltjes bevinden. De kamerhoek is de hoek tussen het hoornvlies en de iris.

Maak een afspraak

Het oog wordt op spanning gehouden door de constante aan- en afvoer van het kamerwater. Deze spanning wordt oogdruk genoemd. De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Wanneer het evenwicht verstoord is kan de oogdruk oplopen. Bij de meeste vormen van glaucoom kan het kamerwater niet goed weglopen.

Regelmatige controle

Door regelmatig de oogdruk te controleren en de algehele gezondheid van het oog te bepalen kan glaucoom al in een vroeg stadium ontdekt worden. Dat is belangrijk want eenmaal beschadigde oogzenuwen kunnen niet meer hersteld worden. Wij adviseren dan ook om vanaf het dertigste levensjaar eens in de twee รก drie jaar een onderzoek uit te laten voeren door een van onze specialisten. Zeker wanneer u ouder bent dan 50 jaar of wanneer glaucoom voorkomt in de familie. Glaucoom is erfelijk, maar kan ook spontaan of als gevolg van een trauma ontstaan.

Behandeling

Herstel van de beschadigde oogzenuw is helaas niet mogelijk. Wel proberen we, in samenwerking met een oogarts, erger te voorkomen. Dit kan met behulp van oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie.

Maak een afspraak